Hogyan jelentkezhetek egy repülő programra?

Mennyi idővel kell korábban jelentkezni, ha repülni szeretnék?

Hogyan ajándékozhatok egy repülő programot?

Mennyi idő alatt készül el az ajándék voucher?

Milyen fizetési módok közül választhatok?

Üdülési csekkel lehet fizetni?

Honnan, melyik repülőtérről indulnak a programok?

Hogyan jutok ki a repülőtérre tömegközlekedési eszközzel?

Hogyan jutok ki a repülőtérre autóval?

A repülőtéren belül hol és hogyan találom meg Önöket?

Gyermekek repülhetnek-e, vagy van korhatár?

100 Kg-nál nehezebb utas is repülhet?

Van-e egészségügyi követelmény, aminek meg kell felelnem?

Fotózni, filmezni lehet a repülőgépen?

Az időjárás mennyire befolyásolja a programok megtarthatóságát?

Télen is lehet repülni?

Mi történik, ha a lekötött repülés időpontjában rossz az időjárás?

Hideg lesz a magasban, melegen kell öltözni?

Mi történik ha rosszul leszek repülés közben?

Mennyire veszélyes a kisgépes repülés?

Mi történik, ha meghibásodik a repülőgép vagy leáll a motor?

Kell-e biztosítást kötnöm a repülés előtt, mint a nagy gépeken?

 

 

Hogyan jelentkezhetek egy repülő programra?

Kattintson a program megrendelése gombra és töltse ki a megrendelőlapot: adja meg a kiválasztott program nevét, a programban résztvevő utasok számát és a tervezett repülési napot. Ez a nap ne legyen 10 napnál közelebb a megrendelés napjához, mivel átlagosan 10-14 napra előre telítettek a járatok. Hasznos, ha megadja mobil elérhetőségét, amin ha további egyeztetés lenne szükséges elérhetjük Önt. Küldje el a megrendelést, és pár órán belül visszaigazolást kap a megrendelés fogadásáról és a program lekötéséről. A visszaigazoló e-mailben minden paramétere a programnak fixálva lesz, a találkozó idejétől és helyétől a start időpontjáig bezárólag.

 

 

 

Mennyi idővel kell korábban jelentkezni ha repülni szeretnék?

Átlagosan 10-14 napra előre telnek meg a járatok, vagyis a tervezett repülési naphoz képest 10-14 nappal korábban érdemes elkezdeni a koordinációt. Ez persze évszaktól és időszakoktól is függ, vagyis előfordulhat, ha nagyon "sürgős" a repülési szándék, hogy 24 órán belül is tudunk járatot biztosítani, de erre nincs garancia.

 

 

 

Hogyan ajándékozhatok egy repülő programot?

Kattintson a program megrendelése gombra és töltse ki a mgerndelőlapot.

Az ajándékba adható voucher kiállításához szükség lesz még az ajándékozott teljes nevére és az Ön személyes üzenetére, jókívánságaira amit rászerkesztünk a kártyára, ezzel is személyessé téve az ajándékot. A vouchereket digitálisan, e-mailben küldjük így 24-48 órán belül kézhez is veheti. A konkrét repülési napot és időpontot majd a voucher tulajdonosa köti le az érvényességi időn belül.

Hasznos, ha megadja mobil elérhetőségét amin ha további egyeztetés lenne szükséges elérhetjük Önt. Küldje el az e-mail, és pár órán belül visszaigazolást kap a megrendelés fogadásáról. A visszaigazoló e-mailben minden paramétere a programnak fixálva lesz.

 

 

 

Mennyi idő alatt készül el az ajándék voucher?

Az adatok beérkeztétől számított 24 órán belül elkészül a névre szóló, exkluzív voucher, digitálisan, e-mailben küldjük így akár 24-48 órán belül kezében tarthatja a nem mindennapi ajándékot.

A vouchert Ön nyomtathatja ki, tetszőleges méretben,a vouchert és a megrendeléstől számított 24 órán belül a mail boxába kapja az ajándékot.

 

 

 

 

Milyen fizetési módok közül választhatok?

A fizetési feltételeket, kondíciókat minden esetben fixáljuk a megrendelő e-mailre küldött visszaigazolásunkban. A vásárlói igényekhez igazodva már kényelmesen átutalással, internetbankon keresztül utalhatja a költségeket. Bankszámlaszámunkat a visszaigazolásban küldjük el Önnek.

 

 

 

 

Üdülési csekkel lehet fizetni?

A Nemzeti Üdülési Szolgálattal kötött szerződésünk a csekkek kivezetésének okán érvényét vesztette.

 

 

 

 

Honnan, melyik repülőtérről indulnak a programok?

Alapvetően a budaörsi repülőtérről indítjuk a programokat, mivel ez a legkönnyebben megközelíthető repülőtér, mind a fővárosból, mind vidékről. A budaörsi repülőtér közigazgatásilag a főváros XI-ik kerületéhez tartozik, azaz tömegközlekedési eszközökkel is gyorsan megközelíthető.

 

 

 

 

Hogyan jutok ki a repülőtérre tömegközlekedési eszközzel?

A budaörsi repülőtér közigazgatásilag a Főváros XI-ik kerületéhez tartozik, így BKV járatokkal is gyorsan megközelíthető. A interneten könnyen megtervezhetőek a használatos járatok s a menetidőre is kap egy megközelítő adatot, ami segíthet a programra időben kiérni. Az útvonaltervezőt a következő linken éri el: http://utvonalterv.hu/ (Érkezési helynek a Budaörs, repülőtéri út 2 számot adja meg!)

A Kosztolányi Dezső térről indul közvetlen járat. A 87 Busszal tizenkettő megálló, leszállás a "Budaörsi Repülőtér"megállónál.

 

 

 

 

Hogyan jutok ki a repülőtérre autóval?

A budaörsi repülőtér közigazgatásilag a Főváros XI-ik kerületéhez tartozik, és az M1-M7 autópályák közös szakaszáról gyorsan megközelíthető. A interneten könnyen megtervezhető az útvonal s a menetidőre is kap egy megközelítő adatot, ami segíthet a programra időben kiérni. Az útvonaltervezőt a következő linken éri el: http://utvonalterv.hu/ (Érkezési helynek a Budaörs, repülőtéri út 2 számot adja meg!)

 

 

 

A repülőtéren belül hol és hogyan találom meg Önöket?

A programok a repülőtér régi főbejárata felöl indulnak. A főépület oldalában van egy sorompó, ahol be lehet állni a belső parkolóba! A legegyszerűbb, ha itt felhívják a visszaigazolásban megadott telefonszámot és Ide már személyesen megyünk ki Önért!

 

 

 

 

Gyermekek repülhetnek-e, vagy van korhatár?

A 80 éves nagymamától a 2,5 éves kislányig már minden korosztály megfordult járatainkon. Nincs korhatár, és ha legalább egy szülő jelen van, akár kisbabával is repülhetnek. Részünkről nincs akadálya. Kissrácoknak az autókban használatos szűkítők is beköthetők, vagy kipárnázhatjuk őket, hogy rendesen kilássanak az ablakokon. Az 1személyes programoknál szülői belegyezéssel és/vagy kísérettel 14 éves kortól hozhatóak gyermekek.

 

 

 

100 Kg-nál nehezebb utas is repülhet?

A kisgépek többségénél elmondható, hogy kb. 100 kg a maximális terhelés ülésenként. Amennyiben fizikailag be tud szállni a repülőgépbe (relatív szűk a kabin ilyen méretek esetén) részünkről nincs akadálya. 100 kg felett egyeztetés szükséges!

 

 

 

Van-e egészségügyi követelmény, aminek meg kell felelnem?

Alapvetően nincs. Egy átlagos egészségi állapotban lévő szervezet észre sem veszi a különbséget a sétarepülés és az autózás között. A tudat az ami a háromdimenziós mozgást izgalmassá teszi. Természetesen kismamák vagy speciális műtéteken átesettek kérjék ki orvosuk véleményét. A séta és élményrepüléseknél nincs szükség az utasszállítókon használt túlnyomásos kabinra, vagy külön oxigén ellátásra, azaz még a közforgalmi repülés is "megterhelőbb". Akut szív és érrendszeri betegség, extrém magas vérnyomás, súlyos gerincbántalmak és epilepszia esetén nem javasoljuk.

 

 

 

Fotózni, filmezni lehet a repülőgépen?

Szigorúan kötelező! :-)

Nem minden nap látja az ember madártávlatból a tájat, a városokat és bár az élmény garantáltan "beleég" mindenki tudatába, emlékeibe, érdemes fényképeket, videó felvételeket készíteni. Később elevenebben felidézhető a kaland, ismerősöknek is marad bizonyíték róla. Egyedül a mű és tesztrepülés programokban nem tudnak filmezni, mivel a terheléses manőverek közben az ember képtelen megtartani a kamerát a gyorsan változó erőviszonyok közepette.

 

 

 

Az időjárás mennyire befolyásolja a programok megtarthatóságát?

Az időjárás fontos kritériuma az élményrepüléseknek és sétarepüléseknek egyaránt. Úgynevezett VFR (nappali látva repülés) szabályrendszerben repüljük a programokat. Két fő szempont alapján tartható meg egy-egy program:

Repülésbiztonság: Itt a repülésmeteorológiai adatok és előrejelzések alapján döntjük el, hogy végrehajtható-e a feladat-program vagy sem. Amennyiben nem alkalmas az időjárás, azt a repülés napján jelezzük és csúsztatjuk a startot a legközelebbi Önnek is alkalmas időpontra.

Utas kényelem: Ez a szűkebb keresztmetszet. Előfordulhat, hogy mi még vére tudjuk hajtani az adott feladatot-programot repülésbiztonsági szempontból, de az időjárási körülmények nem feltétlenül kedveznek egy nem minden nap repülő ember számára. Ha nagyon erős szél fúj, túlságosan turbulens "(dobál) a levegő, vagy pára illetve eső miatt kicsi a látótávolság akkor is értesítjük Önöket a körülményekről. Megkérdezzük például, hogy szeretik-e a hullámvasutat a vidámparkban, mert ehhez hasonló lesz az utunk. Vannak, akik igen és még jobban örülnek, mintha tiszta időben repülnénk, vannak akik nem. Ez utóbbinál kérésre szintén csúsztatjuk a startot a legközelebbi Önnek is alkalmas időpontra.

 

 

 

Télen is lehet repülni?

Sőt! Mivel a levegőt, mint közeget, használjuk a repüléshez és télen a hideg miatt sokkal tömörebb, stabilabb a levegő, még könnyebben repülhető mint a nyári forró levegő. A hideg levegő tömörsége miatt nagyobb a felhajtóerő komponens, azaz stabilabban repülhetünk és még termikek (meleg levegő feláramlások) sincsenek amik dobálnák a repülőgépet. Amennyiben az időjárási körülmények és az utas kényelmi szempontok adottak, folyamatosan repüljük a programokat. Mellesleg a téli tájnak ugyan csak van egyfajta varázsa a madártávlat szemszögéből.

 

 

 

Mi történik, ha a lektött repülés időpontjában rossz az időjárás?

Még a repülésmeteorológia sem egzakt annyira, hogy több napra előre 100% pontossággal jelezhetné a lokális (helyi, amerre éppen repülnénk) időjárást. Minél több napra mutat előre egy előrejelzés annál inkább a jóslás kategóriába süllyed. A repülés napján azonban már (egy-két speciális, nagyon instabil légköri viszonytól eltekintve) nagy pontossággal meg tudjuk mondani, hogy egy program megtartható lesz-e vagy sem.

Két fő szempont alapján tartható meg egy-egy program:

Repülésbiztonság: Itt a repülésmeteorológiai adatok és előrejelzések alapján döntjük el, hogy végrehajtható-e a feladat-program vagy sem. Amennyiben nem alkalmas az időjárás, azt a repülés napján jelezzük és csúsztatjuk a startot a legközelebbi Önnek is alkalmas időpontra.

Utas kényelem: Ez a szűkebb keresztmetszet. Előfordulhat, hogy mi még vére tudjuk hajtani az adott feladatot-programot repülésbiztonsági szempontból, de az időjárási körülmények nem feltétlenül kedveznek egy nem minden nap repülő ember számára. Ha nagyon erős szél fúj, túlságosan turbulens "(dobál) a levegő, vagy pára illetve eső miatt kicsi a látótávolság akkor is értesítjük Önöket a körülményekről. Megkérdezzük például, hogy szeretik-e a hullámvasutat a vidámparkban, mert ehhez hasonló lesz az utunk. Vannak, akik igen és még jobban örülnek, mintha tiszta időben repülnénk, vannak akik nem. Ez utóbbinál kérésre szintén csúsztatjuk a startot a legközelebbi Önnek is alkalmas időpontra.

 

 

 

Hideg lesz a magasban, melegen kell öltözni?

A séta és élményrepülések túlnyomó része alig 150-550 méterre a földfelszín felett zajlik, hiszen az alattunk elterülő tájban akarunk gyönyörködni. Mivel a légköri függőleges hőmérsékletváltozás kilométerenként változik szignifikánsan, ezzel nem kell számolnunk. Nyáron a tűző nap sugarai az autókabinhoz hasonlóan erőteljesen melegítenek is bennünket. Télen sem változik markánsan a hőmérséklet a kabinban, viszont minden repülőgépben van fűtés, amit téli időszakban erőteljesen használunk. Összegezve mindig elegendő az évszaknak megfelelő, kényelmes utcai öltözet a repülésre is.

 

 

 

Mi történik ha rosszul leszek repülés közben?

Nem lesz!

A repüléstől biztos nem. A tapasztalat szerint 100-ból 1 utas lesz rosszul ami émelygés, hányinger formájában jelentkezik. De ez sokkal inkább a körülményektől, mint sem a repüléstől van. Ha túl nagy melegben kevés folyadék volt a szervezetében, vagy túl nehéz zsíros ebéd után szállnak repülőre, pláne termikes, szeles időben. Amennyiben mégis megtörténne, két választásunk is van. Visszafordulhatunk azonnal a repülőtérre és/vagy adhatunk helyes kis egészségügyi tasakokat, amik vízhatlanok és ha az ebéd úgy dönt, hogy külön utakon akar lejönni, ezekbe kényelmesen "elhelyezhető", leszállás után pediglen iktatjuk a nagy zöld konténerbe. Nyoma sem marad és mi nem mondjuk el senkinek! :-) Megjegyzem, akár frisslevegőt is tudunk nagy mennyiségben a kabinba juttatni (hiszen abban repülünk éppen) ami sokat tud segíteni!

 

 

 

Mennyire veszélyes a kisgépes repülés?

Örök kérdés és vita, repülők és nem repülők között. Véleményem szerint konszenzus ebben a témakörben soha nem fog születni, többek között azért, mert sokan érzelmi (félelmi) alapokon érvelnek. Az viszont biztos, hogy az elmúlt 5 évben VASÚTI (ami ugye kötöttpályás valami) balesetben 2500-szor többen vesztették életüket, mint repülőgépben. Megdöbbennél, ha tudnád, hogy egyszerre hány szakhatósági engedélynek kell meglennie ahhoz, hogy egy repülőgép egyáltalán kigurulhasson a hangárból! A repülőgépet, és külön a főbb szerkezeti elemeit, műszaki berendezéseit évente többször kell "vizsgáztatni". Szó szerint, minden csavarnak, szegecsnek meg van adva, hogy hány órát tölthet a levegőben, azután vizsgálat, karbantartás vagy csere következik. Csak a kiváló állapotban karbantartott gépek kapják meg a repülési engedélyt, és azt is csak a következő esedékes átvizsgálásig, az úgynevezett ápolásig. Ennek megtörténtét a hatósági berepülés igazolja.

Minden repülés előtt, és két felszállás között is műszaki szakember, repülőgép-szerelő mérnök ellenőrzi a repülőgép állapotát. Ezután a pilóta is ellenőrzi a gépet. Felszállás előtt, már a kifutópálya úgynevezett várópontján, egy ellenőrző listán megyünk végig, ellenőrizve a motor és a rendszerek üzemi paramétereit és csak ezután gurulunk ki a felszálláshoz... és még sorolhatnám a biztonsági és ellenőrző pontokat.

Bárcsak a személygépkocsik esetében, azaz a közúti közlekedésben is így lenne ... az utakon sem kéne ennyi embernek meghalnia.

 

 

 

 

Mi történik, ha meghibásodik a repülőgép vagy leáll a motor?

Nem fog. Legalábbis az elmúlt 12 évben még nem fordult elő egyik gépünk esetében sem. Miért?

Két oka is van. Egyik oldalról minden felszállás előtt repülőgép-szerelő mérnök nézi át a repülőgép állapotát, a pilóta is legalább két ellenőrző fázist hajt végre a felszállási procedúrában.

Másik oldalról, amíg a repülőgépnek szárnya van addig képes repülni. Mint, ahogy az autó is gyorsulva halad a lejtőn akkor is ha nem jár a motorja, a repülőgép is bármikor egy képzeletbeli "lejtőre" ún. siklópályára állítható, és ezzel a sebességét megtartva képes tovább repülni. Egyedül a "lejtő alját" kell a pilótának jól megválasztania, azaz olyan szabad területet keresni siklás, vagy vitorlázás közben, ahol leszállhat a géppel. A séta és túrarepülőgépek mindegyike kényelmesen leszáll egy szántóföldre is. Tulajdonképpen a budaörsi repülőtér is az, nincs beton kifutópályája mégis alkalmas a repülőgépek fel és leszállására, számos kisrepülőtérrel egyetemben.

 

 

 

Kell-e biztosítást kötnöm a repülés előtt mint a nagy gépeken?

Nem. Megkötöttük Ön helyett. Minden repülőgép a benne lévő utas férőhelyek számának megfelelő utasbiztosítással rendelkezik, több 10 millió forint értékben. Amennyiben baj történne, ezek összege fedezetül szolgál bármilyen ellátásra. Ugyan úgy éves ciklusokra történik a biztosítás kötése, mellesleg abból a szempontból elég drágán, hogy az elmúlt 10 évben még nem kellett igénybe venni egyszer sem!